Bring den grønne ø tilbage med effektive soldrevne komfurer i Madagaskar
I arbejdet med at reducere CO2-udslippet og modarbejde den hastige skovrydning i Madagaskar, støtter myclimate produktionen og distributionen af effektive ovne og klimavenlige og soldrevne komfurer. At videregive viden til elever om beskyttelse af miljøet samt klimavenlig madlavning såvel som genoprettelse af skovområder med ét plantet frø pr. solgt komfur er desuden også en del af dette projekt.
Soldrevne komfurer med 0% CO2-udledning
Vores partner, myclimate, samarbejder med den halvt schweiziske og halvt madagaskiske organisation ADES (Association pour le Développement de l'Energy Solaire). ADES har produceret soldrevne komfurer i Madagaskar siden 2002, og sælger dem til en reduceret pris til lokale husholdninger. Siden 2010 har projektet udvidet sine aktiviteter til hele øen, og inkluderer også effektive ovne, der komplimenterer de soldrevne komfurer perfekt, såfremt solen ikke skinner.
I dag tilbyder ADES en portefølje af ni forskellige soldrevne og effektive ovne og komfurer både til lokale husholdninger og til institutioner og kommercielle kunder som skoler, børnehjem og hospitaler. Projektet har produktion og distributionscentre over hele øen, således alle i Madagaskar kan få adgang til produkterne. Siden 2017 har en lastvogn været på farten og fungeret som en mobil reklame/informationscenter i særligt landområderne i det nordlige Madagaskar.
Uddannelsesprogram indenfor miljø
ADES står bag adskillige events for at oplyse befolkningen om miljø- og sundhed, hvordan man spiser sundt samt brændstofeffektiv madlavning. Med et innovativt miljøuddannelsesprogram, bringer ADES skolebørn og deres lærere tættere på naturens flora og fauna, og motiverer dem til at agere mere bæredygtigt i hverdagen.
De klimavenlige komfurer giver en besparelse på 50% af kul- eller brændeforbruget, hvilket giver et værdifuldt boost til husholdningens beskedne budgetter, ligesom det sparer tid ved blandt andet reducere antallet af gange, der skal hentes brænde. Især kvinder og børn drager nytte af nuludlednings-komfurerne samt de effektive komfurer ved at blive mindre udsat for røg under madlavning.
Udbredelsen af effektive og soldrevne komfurer er en effektiv måde at modarbejde den hastigt stigende skovrydning i Madagaskar, samtidig med at det reducerer CO2-udledningen fra de ikke-genanvendelige biomasser. Derudover planter ADES et træ for hver ovn, der bliver solgt.
SDG 3: Særligt kvinder og børn drager fordel af bedre luftkvalitet.
SDG 4: Ved 172 skolebesøg er næsten 80.000 studerende og omkring 3.500 lærere blevet uddannet i klimabeskyttelse og bæredygtig madlavning.
SDG 5: Særligt kvinder og piger behøver ikke at bruge så meget tid på at samle træ for at lave mad.
SDG 7: 212.220 soldrevne og elektriske ovne er produceret og solgt.
SDG 8: 138 personer er blevet fastansat, og yderligere 143 jobmuligheder er opstået hos lokale leverandører. I dag er der også omkring 100 uafhængige forhandlere.
SDG 12: 9 forskellige komturer/ovne fremstilles lokalt på otte centre ved hjælp af lokale materialer.
SDG 13: Hvert komfur sparer ca. 1,7 ton CO2 om året samt 2,3 ton træ eller 0,7 ton kulstof.
SDG 15: Der er hidtil sparet 1,7 millioner ton træ, hvilket svarer til 8.810 hektar skov.
SDG 17: Uddannelse i teknologi og en uafhængighed i brugen af teknologi.
"Min bedstemor siger, at Madagaskar engang var en grøn ø. I dag er det en rød ø."
Konstante tekniske forbedringer
De soldrevne komfurer er ideelle til at forberede traditionel madagaskisk mad, som ris, korn, kødsuppe eller kylling. Dog skaber den nye måde at lave mad på et behov for ændring i de traditionelle madlavningsvaner. I den forbindelse står ADES for trænings- og opmærksomhedsprogrammer for at sikre, at solteknologien bliver udnyttet bedst muligt.
Siden 2017 er biomasser blevet brugt istedet for f.eks. træ, når der skal fyres op i forbrændingskamre. Disse briketter er en meter lange, vejer 10 kilo og er udarbejdet af resterne fra produktionen af medicin mod malaria. Sammen med introduktionen af en semi-industriel produktion, kan de energieffektive komfurer produceres både klimavenligt, mere effektivt og i bedre kvalitet.