Hvis studieturen ikke skal gå til Berlin, Hamborg eller München kan vi også foreslå:
Studietur til Frankfurt
Frankfurt er det centrale Tysklands metropol, og byen er også et af Tysklands vigtigste økonomiske lokomotiver. Det giver sig udtryk lige fra første øjekast: Frankfurt centrum har nemlig Europas vel nok største koncentration af højhuse i bykernen, som leder tankerne hen på amerikansk storby.
Frankfurts skyskraberlandskab udløser naturligvis straks et ønske om at komme op i højderne. Selvom de fleste højhuse er lukket for offentligheden, så er der i Maintower adgang til et observationsdæk i 200 meters højde, hvorfra udsigten selvsagt er ganske pæn. Skal det være rigtigt højt, er Messetårnet med sine 256 meter et bud, mens højdespringeren over dem alle er Commerzbanks hovedsæde med 259 meter. Tælles antennen på toppen med, når vi op i 300 meters højde. Højt at flyve...
Frankfurts gamle centrum er Römerberg, som blev genopført i løbet af 80'erne efter de oprindelige tegninger. Selvom om mange af husene derfor er 'nye', er kvarteret usædvanligt hyggeligt med sine bindingsværkshuse. I samme kvarter ligger Frankfurts gamle rådhus fra 1405. Römerberg er også rammen om Frankfurts julemarkeder.
Studietur til Leipzig
Leipzig er en af de store gamle tyske handelsbyer, som har haft masser af op- og nedture gennem historien. I dag trives byen igen, og er en af de byer, der har oplevet den største økonomiske vækst efter den tyske genforening.
Efter at muren faldt i 1989 kom der atter gang i økonomien i Leipzig, og byen er i dag hjemsted for internationale koncerner som BMW, Porche, Siemens m.fl. Seværdigheder i Leipzig omfatter ikke mindst byens mange kirker, der har huset en af den klassiske musiks største komponister, Johann Sebastian Bach, der også ligger begravet i byen.
Studietur til Dresden
Dresden er en af Tysklands store gamle kulturbyer, og siden genforeningen af de to tysklande er der ofret enorme summer på at få byen op på højde med de store millionbyer i det tidligere Vesttyskland. Den mission er nu lykkedes, og Dresden står i dag som en af de mest spændende tyske byer, når det gælder kunst og kultur.
Dresden er således en spændende kombination af klassisk kultur tilsat en god portion af det gamle Østtyskland, der især stikker hovedet frem, hvis du går en tur over Altmarkt. Pladsen var indtil 1945 en af byens smukke gamle barokpladser. Men da byen skulle genopbygges valgte man en mere moderne løsning med nye bygninger, inspireret af den tidligere barok. Desuden troner Kulturpaladset fra 1969 ud mod pladsen, en rigtig modernistisk klassiker fra de gamle DDR-dage.
Dresdens historie går tilbage til 1100-tallet, men det var dog først i midten af 1500-tallet, at byen for alvor begyndte at udvikle sig. I begyndelsen af 1700-tallet begyndte byens berømte barok-bygninger at skyde op, og Dresden udviklede sig til en af Europas store kulturbyer. Vi skal helt frem til moderne tid, før katastrofen indtræffer: Den 13. og 14. februar 1945 angriber de allierede Dresden med massive luftbombardementer, og byens historiske centrum bliver totalt udslettet. 40.000 mennesker omkommer ved angrebene. Efterfølgender har historikere sat spørgsmålstegn ved værdien af angrebene, da Dresden på det tidspunkt i krigen ikke havde den store militære betydning.